Afgeronde projecten

Flyer uitvoering de verboden passie

Over Stille Week

Op 15 november 2023 is het exact een eeuw geleden dat Maximilian Steinberg de laatste hand legde aan zijn Stille Week, een groots ‘concert voor koor’. Steinberg was ooit de belofte van zijn tijd, als muzikaal erfgenaam van Rimski-Korsakov, rivaal van Stravinski en docent van Sjostakovitsj. Toch werd hij een voetnoot in de muziekgeschiedenis. Omdat het Sovjetregime de uitvoering van de meeste religieuze muziek verbood, heeft hij nooit een uitvoering van zijn Stille Week kunnen horen en raakte het werk in de vergetelheid.

Nog geen tien jaar geleden kwam de Stille week pas weer bovendrijven. In 2014 werd het voor het eerst in zijn geheel uitgevoerd en in 2015 op CD opgenomen door Cappella Romana onder leiding van Alexander Lingas. Een kritische heruitgave en een nieuwe opname volgden; ook The Clarion Choir stortte zich onder leiding van Steven Fox op de Stille week. “Het werk is een schat,” concludeerde een recensent daarna in The New York Times. “Hoe laat ook, Steinbergs moment is aangebroken.” En nu ook in Nederland. Exact honderd jaar na de voltooiing verzorgen we de volledige uitvoering van dit betoverende koorwerk in Nederland, onder leiding van Leenke de Lege.

Uitvoerenden

Musica Choralis heeft een koor samengesteld van zo’n veertig zeer ervaren, deels professionele, zangers. Dirigent is Leenke de Lege.

Concertdata

Try-out: zo 29 oktober 2023, 15.00 in de H. Nikolaas van Myrakerk, Lijnbaansgracht 47, Amsterdam
Wo 15 november 2023, 20.15u — Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht (première)
Vr 17 november 2023, 20.15u — Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam
Za 18 november 2023, 20.15u — Groenestraatkerk, Groenestraat 229, Nijmegen

links

Website: deverbodenpassie.nl
Instagram: instagram.com/musicachoralis
Facebook: facebook.com/musicaChoralisVooraankondiging flyer uitvoering Reqiuem van Kastalski
Stichting Musica Choralis heeft de uitvoering van het Requiem voor gevallen broeders van de onbekende en onderbelichte Russische componist Aleksandr Kastalski op 18 juni 2022 mogelijk gemaakt.

Over het Requiem voor gevallen broeders

Kastalski schreef dit requiem in de Eerste Wereldoorlog. Historische juistheid en de sterke drang om eer te betonen aan de soldaten die in opstand kwamen tegen de vijand, ongeacht hun afkomst of religie, waren voor hem de belangrijkste drijfveren om het stuk te maken. Kastalski wilde ook dat zijn requiem niet alleen de gestorvenen zou begeleiden op hun laatste reis, maar ook de achterblijvers zou ‘verbroederen’.

Er bestaan verschillende versies van het stuk en geen daarvan is tot nu toe eerder in Nederland uitgevoerd. Na de Russische revolutie van 1917 verdween het stuk ergens in de archieven. Begin deze eeuw is het stuk weer van de plank gehaald en erkend als een belangrijk werk van Kastalski. Door experts wordt het stuk 'buitengewoon origineel' genoemd en de a capella-versie wordt op een vergelijkbaar muzikaal niveau geschat als de 'Nachtwake' van Rachmaninov (opus 37, ook bekend als de 'Vespers').

Het Requiem voor gevallen broeders is niet alleen een oorlogstragedie en een krachtig muzikaal weerwoord op de gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog, het roept ook op tot een sterke internationale verbondenheid van alle vredelievende mensen. Met de afschuwelijke oorlog van Poetin op de achtergrond is het stuk daarom ook vandaag de dag bijzonder actueel.

Op zaterdag 18 juni 2022 in de Utrechtse Nicolaïkerk beleven twee versies van het stuk hun Nederlandse première: de muzikaal veeleisende a capella-versie en de prachtige bewerking die de Schots-Australische componist Graham Hair maakte voor koor en strijkers. Er zijn zo’n 90 musici bij de avond betrokken.

Over de componist Kastalski

Kastalski wordt beschouwd als de grondlegger van de ‘Nieuwe Russische Richting’ binnen de Russische koormuziek. Hij was de eerste componist die erin slaagde melodieën van oude Russische geestelijke gezangen en inheemse volksmuziek-elementen op een overtuigende manier in zijn muziek te verwerken. In de twee eeuwen vóór Kastalski was de - op zichzelf prachtige - muziek van Russische componisten grotendeels gebaseerd op westerse componeerstijlen.

Door zijn baanbrekende werk vormde Kastalski een grote inspiratie voor andere componisten. Zo adviseerde hij de in Nederland bekendere componist Rachmaninov bij het schrijven van onder meer de Vespers.